Marit Geluk

filmmaker

 

Intuition

zoektocht naar Stadsvernieuwing als Kulturele Aktiviteit

Uitzending 4 juni vanaf 17.00 doorlopend op Omroep West.Stadsvernieuwing Schilderswijk

Opgegroeid in de Haagse Schilderswijk maakt Adri Duivesteijn als lid van de Jongeren Actiegroep Schilderswijk en als hoofdredacteur van wijkkrant de Schilderswijker zich druk over de erbarmelijke woon- en leefsituatie in zijn wijk.

Begin jaren tachtig wordt hij als wethouder zelf verantwoordelijk voor de aanpak van de stadsvernieuwing. Bouwen voor de Buurt en dus inspraak voor de bewoners staan vanaf dat moment centraal in het gemeentelijke beleid. Aanvankelijk was er enthousiasme over het op gang komen van tal van bouwplannen in de verschillende stadvernieuwingsgebieden, maar dan bekruipt wethouder Duivesteijn een onbehaaglijk gevoel; is dit kwaliteit?

Álvaro Siza


Zijn onbehagen wordt het begin van een persoonlijke zoektocht naar de vraag waarom de kwaliteit van de oude wijk beter was dan de met inspraak tot stand gekomen projecten. De zoektocht brengt Duivesteijn in 1984 naar Portugal, tien jaar na de Anjerrevolutie, waar hij de architect Álvaro Siza ontmoet. Siza stond bekend om het gesprek dat hij met bewoners aanging zoals in het SAAL project Bairro da Bouça in Porto en Bonjour Tristesse in Kreuzberg in Berlijn, een woongebouw waar Turkse immigranten waren gehuisvest.

Duivesteijn volgt zijn intuïtie en haalt Siza naar Den Haag in de hoop dat hij de man zou zijn die de impasse in de Haagse stadsvernieuwing zou kunnen doorbreken.